Fish dan Chip

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

 

  • 2-3 keping isi ikan (guna apa2 jenis ikan isi putih yg besar spt jenahak,kurau, kerapu)
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1/3 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk buah pala /paprika (jun x isi)
  • 1/8 sudu teh serbuk kunyit

 

Cara-cara

  1. Ikan tadi dilap dengan kitchen roll tisu.
  2. Campurkan tepung gandum, tpg jagung, soda, garam dan serbuk kunyit.
  3. Campurkan susu, air, telur, kacau dengan garfu. Masukkan kedalam campuran tepung. Gaul rata.
  4. Celup ikan dalam tepung dan goreng 4-8min. Angkat dan letak atas kitchen roll tisu untuk buang lebihan minyak. Hidangkan dgn sos, mix vege dan fries.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s