Marble Cheese Cake

Bahan-bahan ( 8 orang )

 

  • 500g krim keju
  • 50g gula
  • 230g krim putar( whipped topping cream)
  • 5 biji kuning telur
  • 120g tepung
  • 1 biji parutan kulit limau
  • 5 biji putih telur
  • 120g gula
  • 1sudu jus limau
  • 50g coklat
  • 1sudu besar susu

 

Cara-cara

  1. Putar krim keju sehingga lembut dan gebu.
  2. Campurkan krim putar dan putar hingga tidak berbintil – bintil.
  3. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati.
  4. Campurkan tepung dan parutan kulit limau, kacau sehingga sebati. ketepikan sebentar.
  5. Pukul putih telur + gula + jus limau hingga kembang.
  6. Adun adunan putih telur dengan keju dengan sempurna.
  7. Cairkan coklat dan susu . Campurkan kedalam 200g adunan keju hingga sebati
  8. Sapukan minyak dan alaskan kertas minyak di acuan. Tuang 1/3 daripada inti keju biasa ke dalam acuan. Tuang inti coklat keju ke atas. Tuang lagi baki inti keju biasa di kedua-dua lapisan.
  9. Masukkan baki coklat keju kedalam beg paiping kertas dan paipkan garisan( suka hati nak bikin macam mana pun) di permukaan. Guna lidi pengguji untuk membuat garisan bengkang- bengkok di permukaan.
  10. Bakar pada suhu 150c selama 90 minit sehingga kuning keemasan.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s